FAQ XGranit

nazad

Od čega se sastoji materijal XGranit?

XGranit je kompozitni materijal, čiji je glavni sastojak kvarc – najtvrđi element granita, zbog čega su ove sudopere poznate i kao "granitne sudopere". Kvarc, koji čini 80% sastava XGranit sudopere, meša se sa akrilnom smolom i odgovarajućim pigmentom. Krajnji proizvod je materijal izuzetne čvrstoće i otpornosti.

Da li su XGranit sudopere otporne na visoke temperature?

XGranit sudopere su otporne na temperature do 280 oC.

Da li su XGranit sudopere otporne na udarce i ogrebotine?

Zahvaljujući visokom procentu kvarca (80%), XGranit sudopere imaju visoku čvrstinu, zbog čega su otporne na udarce i ogrebotine. Uobičajeni udarci koji se mogu javiti usled svakodnevne upotrebe (udarci od posuđa tokom pranja i sl) ne mogu oštetiti XGranit sudoperu.

Kako se XGranit sudopere čiste i održavaju?

Zahvaljujući glatkoj površini, čišćenje XGranit sudopera je veoma jednostavno. Uputstvo za održavanje možete pogledati ovde.

Da li XGranit sudopere mogu vremenom izbledeti?

Ne – struktura materijala je takva da je njegov sastav jednačit, zbog čega uobičajena upotreba u domaćinstvu neće izazvati bilo kakve promene u boji. Takođe, boja je otporna i na sunčeve zrake.

Da li na površini XGranit sudopera može doći do pojave fleka?

Fleke na površini sudopere obično nastaju od naslaga kamenca, koje zadržavaju čestice prljavštine. Pojava kamenca zavisi od „tvrdoće vode“ za piće u odgovarajućem području. Naslage kamenca se jednostavno uklanjaju običnim deterdžentom ili rastvorom vode i sirćeta (u odnosu 2:1).

Šta izaziva pojavu tamnih tragova i linija na površini sudopere?

Na površini XGranit sudopere može doći do pojave tamnih mrlja i linija usled dodira sa metalnim objektima (posuđe, kuhinjski pribor), što je posebno uočljivo na svetlijim sudoperama. Ovakvi tragovi uklanjaju se jednostavnim ribanjem kuhinjskim sunđerom i vodom, a za jače mrlje koristi se običan deterdžent.